středa 24. května 2006

Oloupanej pomeranc - Opera House;)


Kdyz uz jsem zacal s tim mostem, tak bych mel napsat taky par informaci o Opera House, ze? Je to preci jen dalsi z tech nejvice znamych architektonickych skvostu Australie, potazmo primo Sydney.
Tem, co se prilis nevenuji anglictine nebo se nechteji prokousavat nabidnutym odkazem:
V roce 1957 vyhral dansky architekt Jorg Utzon zakazku na stavbu Opera House v Sydney na malem poloostruvku zvanem Bennelong Point. Samotne prace zapocaly v roce 1959, po demolici puvodni pevnosti, ktera jiz neplnila svuj ucel.
V letech 1959 az 1963 probihala stavba spodni casti Opery. Opera vlastne neni jedna budova ale rovnou tri. Ta nejvetsi slouzi pro velke akce a koncerty a do haly se vejde az 3500 lidi. Do te mensi - komornejsi, okolo 1200 lidi. Ta nejmensi slouzi jako restaurant pro ruzne druhy akci (napr. svatby, promoce atp.).
Nejvic prace, priprav a planovani dala zabrat strecha. Jeji unikatni a nikde jinde nevidene krivky byly pro Utzona tvrdym oriskem. Utzon bral tuto etapu velmi vazne, povazoval to za tvorbu umeleckeho dila - sochy, nejenom "nejake" stavby. Prvni vnuknuti pro vyber prave takovych tvaru, jake Opera ma, mu poskytl palmovy list. Ruzne koncepty pak byly odzkouseny mezi lety 1957-62.
V sedesatem tretim se tedy konecne zapocala stavba nadzemni casti. Prace byla zdlouhava a hlavne naklady splhaly do zavratnych vysin. To se nelibilo vlade, zacalo dochazet k slovnim potyckam s Utzonem a doslo to az k jeho odstoupeni z dohledu nad stavbou v roce 1966.
Prace dal pokracovaly bez "tvurce" az do roku 1973, kdy byla Opera House slavnostne otevrena 20 rijna. Celkove naklady se vysplhaly az na 100 milionu australskych dolaru. Vetsina penez vsak byla vytezena ze zvlast zalozene loterie primo na stavbu Opery.
Abych pravdu rekl, jeste jsem uvnitr nebyl. Plati se vstupne i za prohlidku a asi jsem moc velkej skrblik;) nebo jeste nebylo dost penez a ta prava prilezitost. Chci se tam podivat az pri nejake specialni prilezitosti a rovnou si tam poslechnout treba slavnou Sydneyskou filharmonii;)




Mnohem vice fotografii a informaci najdete na vyse uvedenem odkazu nebo taky ZDE. Vrele doporucuji!

Žádné komentáře: